Módszerek és algoritmusok az RFID olvasási hatótávolság és pozíció becslés javítására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Loványi István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A pozícionálás, mint fogalom alapján a legelőször talán az ember a helymeghatározásra, azon belül is a navigációs rendszerek által alkalmazott módszerre asszociál. Kevésbé gondolunk bele abba, hogy lokalizációra nem csak kültérben, hanem beltérben is szükség lehet, illetve hogy a helymeghatározás alapjául a GPS-en kívül más eszközök is szolgálhatnak. A beltéri pozícionálás az élet számos területén előforduló feladat, melynek célja a különböző tárgyak, alkotóelemek, vagy akár mozgást végző robotok helyének meghatározása. Beltérben viszont a hagyományos GPS alapon történő helymeghatározás nem működik a műholdjelek hiánya miatt, ezért alternatív megoldást kell, hogy keressünk.

Az ötlet az okos-nyakörv problémaköréből indult, ahol a cél nem más, mint a segítő kutyák elnavigálása a gazdi által kért tárgyhoz, melyet a kutya a tárgy megtalálása után elvisz az a gazdájához. A tárgyakat viszont azonosítanunk kell valahogyan, hiszen a kutya nem tudja, hogy mit jelent az a szó, hogy „kulcs” vagy „cipő”, illetve el kell tudnunk navigálni a kutyát az adott tárgyhoz. Ehhez viszont ismernünk kell a tárgy pontos elhelyezkedését is a szobában.

Az azonosítás céljából kihasználható az RFID technológiák azon pozitív tulajdonsága, hogy az azonosításhoz passzív bélyegeket (más néven tag-eket) használva (azokat a tárgyakra helyezve), egy olyan rendszer alakítható ki, melyben áramellátást csak az olvasó igényel, ezért a karbantartása lényegesen egyszerűbb.

Jelentős hátránya azonban az RFID olvasó méretéhez viszonyított kicsiny hatótávolsága, illetve a robosztusság hiánya. Ezen negatív tulajdonságok ugyan kiküszöbölhetőek lennének nagyobb olvasó, aktív tag-ek vagy egyéb hardveres megoldások bevezetésével, de ezzel a rendszer adott problémakör során kihasznált előnyös tulajdonságait (passzív tag-ek, alacsonyabb költségek) elveszítenénk.

Ezért a cél nem más, mint az, hogy az adott hardver környezetre egy olyan módszertant, algoritmust fejlesszünk, mely csökkenti a robosztusságot és növeli a mérési tartomány területét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.