Modul rendszerű épületinformatikai rendszerhez kapcsolódó konstans áramú led driver tervezése, gyártása, és mérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elmúlt években egyre nagyobb igény jelentkezik a digitális otthonok iránt a társadalom egyre szélesebb körében. Ezen lehetőségben potenciált látva kezdtem el foglalkozni a témával, megpróbálva egy olcsón üzemeltethető és olcsón gyártható rendszert fejleszteni. A fejlesztés egyelőre egy teszt rendszerre korlátozódik, amely segítségével akár kockázati tőke bevonására is lehetőség nyílik, hogy a jövőben professzionálisabban, és nagyobb létszámmal folyhasson a termék paramétereinek javítása.

A dolgozat témája a rendszer egy kis részének bemutatása. Napjainkban egyre inkább elterjedt energiatakarékos világítási forma a LED. A dolgozatban bemutattam a LED-ek fizikai paramétereit, a LED-es világítás tervezési paradigmáit, és elkészítettem egy paraméterezhető konstans áramú LED driver áramkört, amelyet a teszt rendszerbe integráltam. A tervezésnél elsődleges szempontok voltak az olcsó gyárthatóság mellett a nagy hatásfok, az energiatakarékos üzemmód, biztonságos működés, és a könnyű engedélyeztethetőség.

A driver áramkör elektronikai működésének megadása és az alkatrészek kiválasztásának indoklása után a tanszéken az eszközből egy mintapéldány készült. A mintadarab mérése, tesztelése is a dolgozat része.

Az elektronikai mérés után következett az elkészült "hardverhez" a szoftver illesztése. A fejlesztés C nyelven történt, az eszközhöz elkészült egy egyszerű bootloader és egy a bootloader által feltölthető szoftver is, amely elfogadhatóan képes vezérelni a LED driver áramkört.

Jövőbeni fejlesztésekhez felvázoltam néhány apróbb hardveres változtatást, amellyel tovább növelhető az áramkör stabilitása, illetve a hibafelismerés és a meghibásodások elkerülése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.