Moduláció klasszifikáció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban temérdek távközlési rendszer használatos civil és katonai kommunikációban egyaránt. Az információ átvitel rádióadások formájában jön létre, amelyeknek elengedhetetlen alkotóeleme a moduláció és a demoduláció. Moduláció során az elektromágneses hullám valamely - vagy akár több - fizikai paraméterének változása hordozza magában a küldeni kívánt adatot. Ahhoz, hogy a demoduláció megvalósuljon, nélkülözhetetlen az eljárás a-priori ismerete, mivel különböző demodulációk különböző hardver és frekvencia igényeket támasztanak a vevőoldallal szemben. Ezen felül az egyes eljárások eltérő zajtűrést és adatsebességet produkálnak a kommunikációs csatornán.

Modern polgári alkalmazásokban az átviteli sebesség és frekvenciasáv kihasználás vezérlése fontos feladat. Habár a lehetséges moduláció típusok ismertek lehetnek mind adó és vevő oldalon is, a használandó módszer adaptív módon kerül kiválasztásra, a kommunikáció kívánt gyorsasága és a csatorna terhelésének figyelembe vételével. Emiatt egy automatikus moduláció felismerő egység indokolt a megfelelő demoduláció kiválasztására, annak érdekében, hogy az üzenet sikeresen kézbesítésre kerüljön.

Katonai felhasználás esetén a moduláció egy következő titkosítási szintet képviselhet, amely által csak azok tudják megszerezni az információt, akik ismerik a típusát. Evégett kémtevékenység folytatását is lehetővé teszi egy moduláció klasszifikáló rendszer, mivel segítségével megismerhető az eljárás és demoduláció alkalmazható. Az adat visszafejtésén kívül rádióadás zavarására is alkalmas lehet.

A moduláció klasszifikálása mellett fontos lehet továbbá, a rádióhullámot keltő adóegység helyének meghatározása. Megfelelő antennarendszer és iránymérő algoritmusok alkalmazásával megadható, hogy az antennákhoz képest az adó milyen szögben látszik. A rádió detektáláson kívül felhasználható többek között, felderítésben, asztronómiában és a gyógyászatban is.

A továbbiakban megismerésre kerülnek a digitális modulációk legelterjedtebb fajtái, a moduláció klasszifikálás jellemző-alapú eljárása és iránybecslő algoritmusok gyakori típusai. A bemutatott módszereket szimulációval támasztottam alá, a moduláció klasszifikálást gyakorlati méréssel is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.