Moduláris Android alkalmazásfejlesztés Kotlin nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A megnövekedett felhasználói igények miatt a modern szoftverfejlesztés nehézsége, hogy egyre összetettebb és egyre magasabb színvonalú alkalmazások fejlesztésére egyre kevesebb időkeret áll rendelkezésre. A fejlesztési idő hatékonyabb kihasználására és a forráskód karbantarthatóságára számos módszer alakult ki az elmúlt években. Az Android szoftverfejlesztési technológiák rohamos ütemben fejlődnek.

A szakdolgozat egy moduláris Android alkalmazás fejlesztésén keresztül ismerteti azokat a technológiákat és módszereket, amivel sikeresen karbantarthatóbb lesz akódbázis. Egyszerűen módosítható, újrafelhasználható elemeket mutat be, amivel egy ilyen méretű szoftver fejlesztése is átlátható marad. Elsőként az alkalmazást mutatom be, annak architektúráját és a különböző moduljait.

Ezután bemutatásra kerül a 2017-es Goole I/O bejelentés óta hivatalosan is az Android fejlesztését támogató nyelvek közé került Kotlin nyelv és annak újdonságai, a nyelv lehetőségei az összetett alkalmazásfejlesztéshez. A Kotlin ismertetése után egy modern Android architektúrát vázol fel a dolgozat, ami kihasználja a Kotlin újdonságait, és alkalmas komplex Android alkalmazás fejlesztésére. Szoftver tervezésnél fontos szempont a szöveges erőforrások többnyelvűséget és esetleges új platformokra való bővülésének támogatása, valamint elengedhetetlen az egységes stílusozás és a felhasználói bemeneti elemek karbantarthatósága egy ekkora alkalmazásnál. Ennek módszereire is kitér a dolgozat.

A dokumentum második fele az előzőleg ismertetett módszerek gyakorlati alkalmazását mutatja be, az általam fejlesztett két modulon keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.