Moduláris Capture The Flag biztonságtechnikai játék fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Minden hivatásra igaz az, hogy az elvégzett tanulmányok során megszerzett tudáson túl a valós munkavégzés megkezdésekor a szakirányú tapasztalatok bírnak döntő befolyással a leendő alkalmazottak közti szelekció során. Ez az alapelv fokozottan érvényesül az IT biztonság területén, melyet felerősít a tény, hogy a téma aktualitása és népszerűsége miatt egyre nagyobb számban kerülnek az informatikai mérnöki oktatási rendszerbe a fiatalok. Az informatikai biztonság esetében ezt a tapasztalatot elsősorban a tényleges munkavégzés közben, esetleg nem teljesen legális úton a legkönnyebb megszerezni.

A rendszeresen megrendezésre kerülő hacker konferenciákon terjedt el a szakemberek által megszerzett tudást játékos keretek között felmérő és aktívan fejlesztő megmérettetések több formája, melyek igen hatékonynak bizonyultak ezen célok elérésében. Diplomamunkám során ezen biztonságtechnikai játékok közül a legélethűbb környezetet biztosító Capture the Flag névre keresztelt válfajjal foglalkozom. Ezen típus előnye, hogy egyszerre biztosít fejlődési lehetőséget, mind a sebezhetőség felderítése, mind pedig annak kijavítása szempontjából.

Munkám során egy ilyen versenynek otthont adó teljes infrastruktúrát fogok elkészíteni, mely már az első lépésektől fogva, az újrafelhasználhatóság és egyszerű bővíthetőség jegyében kerül megtervezésre és implementálásra. Ezt a keretrendszer komponenseinek minél nagyobb fokú automatizálásával és modularizálásával szándékozom elérni, hogy a végső produktum, akár az egyetemi oktatásban, akár informatikai biztonsággal foglalkozó konferenciákon is megállja a helyét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.