Moduláris, adatbázisból konfigurálható CMS rendszer tervezése és fejlesztése Flash környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Manapság az internet az élet szinte minden területén jelen van. Már nem csak vállalkozások és közösségek, hanem egyre több magánszemély is készít és üzemeltet saját weboldalt, szakmai vagy egyéb célból. A webes tartalmak frissen tartása alapvető fontosságú, de a felhasználók nagy része nem rendelkezik ehhez kellő szaktudással, így szükségessé vált a tartalomkezelést megkönnyítő rendszerek megjelenése a weben.

A tartalomkezelő rendszer (angolul CMS – Content Management System) egy olyan szoftverrendszer, mely a weboldalak dinamikus és könnyű létrehozását teszi lehetővé egy felhasználóbarát felületen keresztül. Használatához nem szükséges a web-programozási ismeret és a rendszer egy egyszerű böngésző segítségével elérhető. Szinte minden CMS-alapú weboldal, portál vagy blog használ valamilyen adatbázis kiszolgálót a tartalmak és beállítások strukturált tárolására.

A dolgozatom során áttekintést nyújtok négy széles körben elterjedt CMS rendszerről, ezek a Joomla, a Drupal, a WordPress és a Moodle. Mindegyik rendszert külön-külön feltelepítem, majd ismertetem legfontosabb moduljaikat és szolgáltatásaikat. Szakdolgozatom célja egy, moduláris felépítésű, adatbázisból konfigurálható tartalomkezelő rendszer tervezése és megvalósítása Flash környezetben.

A tervezéshez felhasználom a négy CMS rendszer áttekintése során megszerzett ismereteket és tapasztalatokat.

A weboldal teljes megjelenítési felületét az Adobe Flash CS4 fejlesztőkörnyezet segítségével hozom létre, de a tartalmak adatbázisból való lehívását szerver oldali PHP szkriptek végzik. A fejlesztés folyamán megvalósítom az adminisztrációs és felhasználói felületeket, majd tesztelem működésüket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.