Moduláris alkalmazásfejlesztés Silverlight platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatomban leírom a moduláris alkalmazások létrejöttének okait és előnyeit. Bemutatom, hogy hogyan terjedt el a moduláris szemlélet az alkalmazásszerverektől egészen a fejlesztett szoftver lehető legtöbb komponenséig, és hogy milyen új fogalmak és tervezési minták jöttek létre eközben. Részletesen kitérek a dependency injection és inversion of control mintákra.

Bemutatom a Silverlight platformon elérhető eszközöket és keretrendszereket. Név szerint, a Unity Application Block és Managed Extensibility Framework konténereket és a Prism keretrendszert, amely egyéb szolgáltatásokkal is kiegészíti a konténerek használatát.

A Prism keretrendszert használva implementáltam egy alkalmazást, amely kihasználja a modularitás lehetőségeit. Az alkalmazás az operációs rendszerekből és egyes weboldalakon megismert felületen elhelyezhető modulok (widget, gadget) funkcionalitását és felépítését próbálja az adott platformon létrehozni. A keretrendszer szolgáltatásain túl, a platformon történő fejlesztés módját is bemutatom, többek között a Model – View – ViewModel tervezési mintát is ismertetve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.