Moduláris felépítésű világítórendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A projekt egy világítóberendezés tervezése mely master és slave modulokat is tartalmaz. A feladat, hogy kiválasztható legyen egy adott egység és beállítható legyen annak fényereje. Ezeket a beállításokat egy master modul tárolja el, melynek egy egyszerű kezelőfelülete is van a felhasználó számára. Ki lehet választani a kívánt egységet és annak fényerejét. Ezek az adatok egy egyszerű kijelzőn fel is vannak tüntetve.

A rendszer az adatok továbbítására SPI kommunikációt használ, melynek master modulja a kezelőegység, slave moduljai pedig a konkrét világítótestek. A kommunikációt az AVR termékcsalád ATMega 8 és ATMega16 típusú mikrokontrollerei építik fel. Ezek a mikrokontrollerek alkalmasak a kommunikáció lebonyolítására, valamint elegendő I/O porttal rendelkeznek az adatok kijelzésére is.

A világítótest fényerejének szabályozása a kontroller által létrehozott PWM (Pulse Width Modulation) jel effektív értékének változtatásával érhető el. Magát a világítótestet meghajtó jel és a vezérelt PWM jel optikailag le van választva az esetleges szintillesztési és zavarérzékenységi problémák miatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.