Moduláris felépítésű világítórendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat során a feladatom az volt, hogy megismerjem a moduláris felépítésű vezérlők felépítéseit, működési, vezérlési módjaikat, valamint ezek alapján meg kellett terveznem egy prototípus szintű hálózatot világítás vezérlésének céljából. A hálózatnak modulokból, vezérlőből, és vezérelt eszközökből kell összeállnia, a lényegesebb szempontok között a kis helyigény, valamint a rugalmasan, dinamikusan változtatható, bővíthető hálózat szerepeltek.

A feladat végrehajtása során megismerkedtem az Arduino nyílt platformmal, valamint betekintést nyerhettem az AVR mikrokontrollerek felhasználási lehetőségeibe, alkalmazástechnikájába. A vezérlőprogramot mind a vezérlő, mind a vezérelt eszközhöz nekem kellett megírni, ezért az Arduino, és az Atmel Studio fejlesztőkörnyezet használatát is el kellett sajátítanom.

A tervezés és a megvalósítás közben tanulmányoznom kellett a hálózat elemei között létrehozható kommunikációs formák lehetőségeit, egymáshoz képesti előnyeiket, hátrányaikat, korlátaikat, részletesen megismerve az SPI, és I2C buszok működését. A megvalósításhoz kiválasztott SPI buszra saját kommunikációs protokollt kellett létrehoznom, hogy lehetőség legyen szoftveres címzésre.

A dolgozat sikeres végrehajtásához meg kellett terveznem a vezérelt egységet, melyhez meg kellett ismerkednem az EAGLE layout editor programmal, amiben lehetőségem volt kétrétegű nyomtatott huzalozású lemezt tervezni, majd legyártatni, összeszerelni, aminek folyamán kézi pick&place és gőzfázisú forrasztó berendezést is használtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.