Moduláris hibakereső rendszer fejlesztése SDN hálózatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Software Defined Networking koncepció megjelenésének hatására a hálózati eszközök piacán hasonló forradalom indulhat be, mint amilyen korábban a személyi számítógépek megjelenésével zajlott le a számítástechnika terén.

Az új hálózatszervezési megoldás alkalmazásával az eddigi speciális igényekre tervezett hardverek kiválthatóakká válnak általános célú eszközökkel, valamint a hálózat -- szabványos interfészeken keresztüli -- programozásával a személyre szabhatóság korábban nem látott mértékben egyszerűsödik.

Az SDN-ekkel kapcsolatos problémák, megoldások jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezik, hiszen számos előnyös tulajdonságuk mellett új kihívásokat is támasztanak.

A hibakeresés, monitorozás és tesztelés területén is új megoldásokra van szükség, mivel a tradicionális hálózatokban használt módszerek nem képesek kiaknázni az SDN-ek nyújtotta lehetőségeket, vagy nem képesek megfelelni a lényegesen eltérő hálózati architektúra által támasztott követelményeknek.

Egy ilyen, az új paradigmát kezelni képes hibakereső eszköz a GNU Emacs alapú Epoxide keretrendszer, mely moduláris felépítésének köszönhetően kezelni képes a felmerülő új problémákat, egyrészt a meglévő modulok újrakonfigurálásával vagy szükség esetén újabb modulok megvalósításával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.