Moduláris szerverszoba felügyeleti hardver és szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja egy szerverszoba felügyeleti rendszer tervezése, amely a tanszéki szerverszobába kerül beszerelésre.

Az eszköz feladata monitorozni a szerverszoba bizonyos paramétereit és szükség esetén értesíteni a rendszergazdát. Központi egysége a tanszéken rendelkezésre álló Olimex SAM9-L9260 fejlesztői kártya, amelyre az alkalmazás igényeinek megfelelő Linux operációs rendszer készül.

A szakdolgozat a feladat részletes specifikálása után kitér a hardver tervezési szempontjaira, a megtervezett egységekre és azok együttműködésére. A harmadik fejezettől a hatodikig a szoftver tervezését és implementálását mutatja be. A harmadik fejezet magyarázza el, miért szükséges egy beágyazott operációs rendszert alkalmazni és miért a Linuxra esett a választás. A negyedik fejezet mutatja be a beágyazott Linux rendszer összeállítását és a keresztfordítást az OpenEmbedded keretrendszer használatával. Az ötödik fejezet ismerteti a Linux kernelmodulok fejlesztői interfészét és a megtervezett hardverhez írt eszközkezelőket, amelyek szintén kernelmodulok. A hatodik fejezet az Alarm nevű alkalmazásról szól , amely összefogja az eszközkezelőket és küldi a riasztásokat. Az utolsó fejezet tér ki a fejlesztési lehetőségekre mind szoftveres, mind hardveres irányban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.