Moduláris tápegység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink vezető teljesítményelektronikai fejlesztései főként az elektromos hajtásrendszerekre fókuszálnak. Számos gépjármű- és repülőgépgyártó vállalat komoly hangsúlyt és tőkét fektet a villamos hajtások megvalósítására. Mivel ezen hajtások elsődleges energiaforrásai akkumulátorok, így egyrészt azok indultak nagy fejlődésnek másrészt pedig az a támogató elektronikai ipar, amely a megfelelő műszerek mellett különféle tesztkörnyezeteket biztosít a biztonságosabb és költséghatékonyabb fejlesztés érdekében.

Mivel biztonságkritikus rendszerekről van szó, elengedhetetlen, hogy a részegységeket alapos tesztelésnek vessék alá. Tipikusan ilyen egységek a teljesítmény modulok, például a külfönféle teljesítmény átalakítók valamint az ezeket irányító és vezérlő elektronikák. A mai korszerű teszteléssel szemben támasztott kövelmények egyike, hogy az esetlegesen fellépő hiba ne járjon együtt a rendszer egy részének vagy egészének tönkrementelével, ezért emulálják az egyes rendszerkomponenseket. Az átalakítókat, de bármilyen teljesítmény főkört, akár az akkumulátorrendszert is, legtöbbször HIL (Hardware-In-the-Loop) szimulációval váltják ki. Az akkumulátorok fogyasztói jellegének kiváltásához pedig jellemzően többnegyedes laboratóriumi tápegységek jöhetnek szóba.

Jelen diplomaterv egy olyan, más hallgatókkal közös projekt részét képezi, melynek végső célja egy moduláris kétirányú többnegyedes leválasztott laboratóriumi tápegység készítése, melynek fejlesztését HIL szimulátor támogatja. A diplomaterv a tápegység főköri moduljára terjed ki. Magában foglalja egy belső váltakozó áramkörös DC/DC átalakító valamint a hozzá és a vezérlő kártyához kapcsolódó illesztőáramkör megtervezését és kivitelezését a vezérlő program fejlesztésével együtt. A tervek megoldással szolgálnak a teljesítménymodul hűtésére, konstrukciójára a főköri alkatrészek méretezésére, kivitelezésére, leválasztott áram- és feszültségérzékelésekre, teljesítmény félvezetők meghajtására. A dolgozat végül kitér a modul működésére és a működtetésért felelős mikrovezérlő programjára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.