Moduláris tápegység tesztkörnyezetének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az iparban alkalmazott tömeggyártás során hosszú ideje a költségek optimalizálása és a lehető legrövidebb idő alatt kifejlesztett, minél jobb minőségű termék előállítása áll a középpontban. A legjobb eredmények eléréséhez olyan fejlesztést támogató eljárások kidolgozására és használatára van szükség, amelyek segítségével lehetővé válik a növekvő igények kielégítése. Elengedhetetlen a komplex beágyazott rendszerek teljesítményelektronikai átalakítók vezérlését végző irányítórendszerek fejlesztési idejének csökkentése. Az elérni kívánt cél az, hogy mielőtt elkészül a főáramkör, a vezérlőegység szoftverét tesztelni lehessen. Ehhez az szükséges, hogy a szoftver fejlesztése egy jól meghatározott, a hibák minél korábbi felderítését és eliminálását célzó keretrendszerben történjen.

Pontosan ezért több különböző szoftverfejlesztési és tesztelési modell megalkotása történt meg az elmúlt évtizedekben. A módszerek és a fejlesztési modellek implementációja eltérő lehet, de a cél mindenhol közös. Az egyik ilyen fejlesztési életciklus modell a V-modell, amely különösen hangsúlyozza a fejlesztés minél korábbi szakaszában történő tesztelés alkalmazását. Ezek közül a Hardware-in-the-Loop (HIL) szimuláció, mint tesztelési technika, egyre nagyobb szerepet kap a vezérlőegységek fejlesztése terén. A HIL szimulátorok használatával egy vezérlő berendezés teljes funkcionalitása valós idejű körülmények között, anyagi és időbeli megtakarítás mellett tesztelhető.

A diplomamunkám célja a rendszerfejlesztési modellekkel kapcsolatos ismeretek, valamint minél több gyakorlati tapasztalat megszerzése egy HIL szimulátor lépésről-lépésre történő fejlesztése során. A szokástól eltérő módon a munkám során, egy közös projekten dolgoztam két másik hallgatóval. A projekt célja egy laboratóriumi tápegység megtervezése és megépítése, amihez jól illeszkedik a HIL szimuláció alkalmazása, hiszen használatával felgyorsítható a teljesítménymodulok vezérlő szoftverének fejlesztése és tesztelése. A munkám során elkészítettem a teljesítménymodulok szimulációs modelljeit, továbbá az egyik kiválasztott modult sikerrel implementáltam egy –szintén a projekt alatt megvalósított- HIL szimulátorba, valamint a működés helyességét mérésekkel igazoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.