Moduláris vezérlő és adatgyűjtő rendszer modell alapú fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomamunka célja egy moduláris adatgyűjtő és vezérlő rendszer megtervezése és a megvalósítása. A tervezett vezérlő kiberfizikai rendszerek megvalósításához nyújtana egy általános kiindulási alapot. Ez különféle szenzorok és beavatkozó kezelését foglalja magába, illetve az adatgyűjtés lehetőségét és konfigurálható vezérlést. Egyedi igények teljesítéséhez fontos a bővíthetőség. A tervezés során fontos szempont volt a jövőben megjelenő szenzorok, beavatkozók támogatása is, ez meghatározó szempont volt az architektúra kialakításában.

A választott platform az OSGi (Open Services Gateway initiative), amelyen moduláris, futásidőben bővíthető és újrakonfigurálható alkalmazásokat lehet megvalósítani. Az OSGi keretrendszer Java projektek egyes interfészeit képes globálisan elérhető szolgáltatásként kiajánlani, valamint kijelölt csomagokat tud elérhetővé tenni más modulok számára.

A rendszer tervezése SysML nyelven történik, a SysMOD módszertan szerint. A SysML (System Modeling Language) az UML modellező nyelv egy kiterjesztése. A SysMOD az erre épülő modellezési folyamat meghatározása. Az elkészült modell a tervezésen kívül dokumentációs célt is szolgál.

A tervezett vezérlő komplexesemény-feldolgozás alapon működik, amelyet egy EMF (Eclipse Modeling Framework) élő modellen észlelt változások hajtanak meg. Az élő modell az összes kezelt szenzor és beavatkozó aktuális állapotát tükrözi.

A megvalósítás kitűzött célja az események fogadása és a VIATRA-CEP komplexesemény-feldolgozó használatával egyszerű vezérlés elkészítése, valamint a mért adatok adatbázisba mentése. Ehhez továbbá szükséges az eszközök adminisztrációjának lehetősége, amelyet a már elterjedt REST (Representational State Transfer) interfészen lehet elvégezni.

A diplomamunka során elkészült a rendszer modell alapú specifikációja és rendszerterve. A megvalósításhoz korszerű technológiákat ismertem meg, melyek felhasználásával és integrációjával valósul meg a tervezett funkcionalitás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.