Modulhálók tanulása genomikai adatok elemzésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, ami légúti gyulladással, túlérzékenységgel, a légutak átalakulásával és akadályozottságával jellemezhető. A tüdő fenotípusát feltételezések szerint a környezet és a páciens genetikai háttere közötti kölcsönhatás határozza meg. Ez a kölcsönhatás drámai változást okoz a légúti mikrokörnyezetben, többek között gyulladási (genetikai) útvonalak aktiválódását, olyan immunsejtek megjelenését, amik normális esetben nem találhatóak meg a légutakban, valamint a légúti sejtek drámai megváltozását vonja maga után.

Az elmúlt évtizedekben a molekuláris biológia fejlődésével keletkezett nagymennyiségű adat feldolgozására új szakterület született, a bioinformatika. Ez a biológia, a statisztika és az informatika határterülete, célja nagy átbocsátóképességű, de lehetőség szerint egyszerű algoritmusok fejlesztése, amelyek képesek nagy adathalmazok feldolgozására és kiértékelésére.

Dolgozatomban bemutatok és kifejlesztek egy, a Bayes-tételen alapuló intelligens módszert genetikai útvonalak felderítésére: a moduláris hálót. Az általam kifejlesztett algoritmus célja az asztma genetikai hátterének felderítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.