Modul-tesztet segítő MATLAB program fejlesztése, programdiagnosztika különböző keresőalgoritmusok felhasználása esetén

OData támogatás
Konzulens:
Csorvási Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat egy modul-teszt előkészítésének gyorsítását és egyszerűsítését megvalósító MATLAB programot mutat be. A modul-teszt során meghatározott bemeneti jelek kombinációja szerint teszteljük a fejlesztett programegységet, modult. A jelek megadására kézenfekvő megoldást jelent a Simulink könyvtárában található Signal Builder blokk, amihez tartozik egy grafikus kezelői felület is. Ez a kezelői felület bizonyos funkciók megvalósítására körülményes megoldást tesz csak lehetővé, emiatt válik szükségessé a folyamat ergonómiájának javítása.

Kihasználva azt, hogy a Signal Builder vezérelhető MATLAB szkript segítségével, a Signal Builder blokkok és a bennük található jelek kezelhetőségének javítására egy MATLAB program megfelelő megoldást nyújthat. A MATLAB program segítségével komplexebb utasítások is végrehajthatóvá válnak a kiválasztott jeleket tartalmazó blokk vonatkozásában.

A feladatban fejlesztett funkciók használatához létrehoztam egy grafikus kezelői felületet. A kezelői felületen lehetőség van a megnyitott modellek Signal Builder blokkjaival dolgozni. Kiválaszthatunk már létező csoportokat és jeleket, de létrehozhatunk újakat is, amiket a későbbiekben módosíthatunk a rendelkezésre álló funkciókkal. Nem csak létrehozhatunk, de törölhetünk is csoportokat vagy jeleket a program segítségével, illetve kulcsszó alapján kereshetünk is azok között. A kereséshez felhasznált keresőalgoritmust több lehetséges megoldás közül választottam ki. A kiválasztás során a vizsgálati szempontoknak leginkább megfelelt algoritmus került be a programba.

Az elkészült MATLAB program egy olyan univerzális eszközt jelent, ami funkciók széles körét nyújtja egy egységes felhasználói felületen keresztül, melyeknek hála jelentős gyorsulás tapasztalható a modul-teszt előkészítési folyamata során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.