Moirémódszeren alapuló gerincdiagnosztikai eljárás automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Antal Ákos
Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

Jelen diplomatervezés beszámoló egy olyan komplex, moiréjelenségen alapuló gerincdiagnosztikai mérőrendszert hivatott bemutatni, amely nagyban elősegíti a napjainkban népbetegségnek számító scoliosis mértékének számszerű meghatározását. Maga a rendszer egy képrögzítő berendezésből, egy projektorból, valamint egy számítógépes szoftverből áll. Felépítése igen egyszerű és konvencionális eszközigényének köszönhetően relatíve olcsó.

E három egység által mesterségesen létrehozott moiréjelenség során kialakuló ,,rojtok'', mint a felületet jellemző szintvonalak alapján a gerincdeformitás mértékét megadó Cobb-fok könnyedén számolható. A \textsc{Java} nyelven megírt számítógépes szoftver mind a moiréhatás kialakításában, mind az így nyert adatok kiértékelésében segítséget nyújt, nem feledkezve meg olyan fontos szempontokról, mint az egyszerű kezelhetőség és az alacsony hardverigény. További célja a központi adminisztrációs hálózathoz történő csatlakozás, valamint a páciens adatok ahhoz igazított menedzselése is. Használatával a korábbi kézi Cobb-fok meghatározási módszereknél jóval gyorsabban és egyszerűbben állapítható meg a beteg diagnózisa, ezáltal lecsökkentve annak várakozási idejét, növelve komfortérzetét.

Mindemellett mobil platformra történő implementálásával, egy megfelelő mobil készülékkel kiváló eszközként funkcionálhat iskolai szűrővizsgálatoknál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.