Monitorozás valósidejű beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai szoftverrendszerek komplexitásának növekedésével olyan új, monitorozást megvalósító megoldásokra van szükség, amelyek képesek a rendszert megfigyelni a működése közben is. Ezekben az új, monitorozást megvalósító megoldásokban kulcsfontosságú a skálázhatóság a legkisebb, begyágyazott rendszertől a többkomponensű komplex rendszerekig. Az komplex eseményfeldolgozás az egyike a monitorozást megvalósító technikáknak. A dolgozat célja, hogy bemutassa ennek az alkalmazhatóságát.

A dolgozat fókusza a monitorokat reprezentáló automatákból való kódgenerálás, legfőképp beágyazott hardware-ek esetében. Ezekben a beágyazott eszközökben az erőforrások sokkal korlátozottabbak mint egy felhasználói számítógépnél. Az egyik lényeges kihívás a monitorok generálásában a kemény valós idejű tulajdonságok biztosítása, mivel kis rendszerekben a monitorozás maga kritikus mennyiségű időt vehet el a monitorozott folyamattól. Ezeknek a limitációknak a figyelembevételével a kódgenerátornak olyan kódot kell előállítania, ami kihasználja a platform, és az architektúra előnyeit.

A dolgozat Eclipse alapú technológiákra építkezik, mint a komplex eseményfeldolgozást, és az automata előállítását megvalósító VIATRA keretrendszer, illetve az általános célú Xtend generátor nyelv amely alkalmas sablon alapú kódgenerátorok megvalósítására.

Az ezeket a funkciókat ellátó kódgenerátor a Texas Instrumens cég BeagleBone Black elnevezésű, egylapkás számítógépen került tesztelésre. Ennek a számítógépnek a különlegessége a processzor mellé integrált valós idejű egység, amely segítségével megvalósítható egy szorosan csatolt, valós idejű monitorozás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.