Monitorozó alkalmazás fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okostelefonok folyamatos fejlődésének és az azokra elérhető alkalmazások növekvő számának köszönhetően egyre több feladat elvégzésére tudjuk készülékeinket felhasználni. Azonban fontos, hogy a telefonunk mindig elérhető legyen számunkra, megbízhatóan működjön.

Több mobil operációs rendszer is elérhető, ezek közül az Android az egyik legelterjedtebb. Az Android egy nyílt forráskódú, Linux alapú operációs rendszer. Eredetileg érintőképernyős mobiltelefonokra szánták, azonban ma már egyéb eszközön is elérhető, mint például tableteken, gépjárművek fedélzeti számítógépein.

A beépített eszközökkel az alkalmazások működését csak korlátozottan tudjuk megfigyelni. Az alkalmazások telepítésekor a szükséges engedélyeken keresztül láthatjuk, hogy milyen műveleteket hajthat majd végre, azonban ezek felhasználásáról futás közben nincs visszajelzés. A platformhoz elérhető külső alkalmazások közül a legelterjedtebbek a teljesítményfigyelő alkalmazások, amik a hardveres jelmezőket figyelik meg. Ezenkívül még elterjedtek a kémalkalmazások is, amik segítségével a készülék tulajdonosáról lehet információkat szerezni.

A szakdolgozat keretében egy olyan monitorozó alkalmazást készítettem, aminek a segítségével a telefon tulajdonosa tudja a telefonján futó alkalmazások működését megfigyelni és esetlegesen automatikusan beavatkozni. Az alkalmazásban feltételeket és cselekvéseket lehet megadni. Amennyiben valamely feltétel teljesül, az ahhoz tartozó cselekvések végrehajtása kerülnek. Az alkalmazás a készülék és az alkalmazások teljesítmény jellemzőit monitorozza. Segítségével megfigyelhető például a CPU terhelés, hálózati forgalom mérete, akkumulátor állapota. A cselekvések segítségével kiadható egy értesítés, leállításra kerülhetnek az alkalmazások vagy akár letiltható a hálózati hozzáférés.

A dolgozatban bemutatom az Android platformot. Megvizsgálom, hogy milyen jellemzőit lehet a készüléknek és a futó alkalmazásoknak megfigyelni. Ezután megtervezem és elkészítem az alkalmazást, amit végül tesztelek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.