Monitorozó és üzemi utak felcserélhetőségének vizsgálata az optikai helyreállításban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Babarczi Péter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az optikai alapokon nyugvó hálózatok térnyerésével egyre fontosabbá vált az ezekben a hálózatokban történő minél gyorsabb hibafelderítés és –kezelés. Ebből a célból számos módszer született, melyeknek jelentős hányadát a monitorozó utakat használó algoritmusok teszik ki. Ezek az utóbbi évek folyamán jelentős fejlődésen estek át, ma a legfejlettebb változataik elosztottan működnek, illetve friss kutatási területet jelent az evolúciós módszerek átültetése monitorozó utas hibafelderítés világába.

Dolgozatomban ismertetem a legújabb és legfejlettebb monitorozó utas algoritmusokat és ezek elméleti hátterét, a monitorozó utakhoz kapcsolódó lényeges fogalmakat és modelleket. Vizsgálom továbbá a monitorozó utak és a tényleges hálózati forgalmat lebonyolító utak felcserélhetőségének lehetőségét a bemutatott algoritmusok esetén, illetve az ebből a szempontból fontos paramétereket. Felderítem és specifikálom az átalakíthatóság szempontjából lényeges megoldandó problémákat, illetve javaslatot teszek mind a központosított, mind az elosztott hibafelderítést megvalósító módszerek esetén az átalakíthatóság megvalósítására.

Bemutatom az algoritmusok vizsgálatára, teljesítményük összehasonlítására készített szimulátorokat, és ezek főbb bemeneti paramétereit. Szimulációkat végzek az ismertetett algoritmusok teljesítményének, illetve a monitorozó utak és forgalmi utak felcserélhetőségének szempontjából fontos tulajdonságok vizsgálatára, a kapott eredményeket pedig értelmezem és értékelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.