Monitorozó út alapú hibalokalizáció SDN hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Pasic Alija
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modernkori számítástechnika egyik tagadathatatlanul legfontosabb vívmánya az általunk ma internetként ismert globális számítógépes hálózat. Eszközök milliárdjai állnak összeköttetésben egymással, melyeken emberek bonyolítanak üzleti tranzakciókat, cserélnek fájlokat, vagy állnak kapcsolatban a távoli rokonokkal. Amikor életünk közel megegyező részét töltjük online mint offline, elengedhetetlen hogy a hálózati infrastruktúra és a működéséért felelős algoritmusok is együtt fejlődjenek az azt használó eszközökkel, és a változó igényekkel.

Az egyik legfontosabb szempont ezeknél a hálózatoknál a teljesítmény mellett a folyamatos rendelkezésre állás. Hiába gyors egy szolgáltatás, ha a hálózatban fellépő meghibásodások miatt nem elérhető.

Szakdolgozatom célja egy kísérleti hibalokalizációs protokoll, az Advanced Global Neighborhood Failure Localization (AG-NFL) implementálása Mininetes környezetben. A programcsomag a meglévő alkalmazást egészíti ki, és ad hozzá új funkciókat.

A dolgozat első részében bemutatom az SDN hálózati architektúrát, az OpenFlow protokollt, illetve röviden ismertetem a ma használatos hibalokalizációs eljárásokat. Kitérek a monitorozó út alapú hibalokalizációs megoldásokra és azok fejlődésére.

A dolgozat második felében pedig az alkalmazásnak az implementációját mutatom be, kezdve a specifikációval, kitérve a legfontosabb fejlesztői eszközökre, az alkalmazás tervezésére, majd pedig a különböző részegységek fejlesztésének a lépéseit, és a legfontosabb tervezői megfontolásokat ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.