Monolitikus backend rendszer átalakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az iTrack GPS nyomkövető rendszer backendje monolitikus felépítésű, a rendszerhez egyre több felhasználó, célpont és kiegészítő alkalmazás csatlakozik, továbbá a szerver erőforrás-igényes batch job-okat hajt végre, így a terhelése folyamatosan növekszik. A felépítéséből adódóan nem skálázható olyan mértékig, amelyet a rohamosan növekvő terhelés megkövetel, így bár a rendszer egyelőre megfelelő teljesítményű, a jövőre gondolva a rendszert át kell alakítanom úgy, hogy jobban skálázható legyen, figyelve arra, hogy a rendszer karbantarthatóságát növeljem.

Először röviden bemutatom az iTrack rendszer backendjét, milyen felépítéssel rendelkezett a munka elkezdésekor, majd kitérek az okokra, amelyek miatt szükséges az átalakítás. Ezek után részletezem a tervet, amely alapján a munkát elkezdtem, majd bemutatom az átalakítás fontos lépéseit, az egyes lépések elvégzése során felmerült problémákat, megoldásukat és azt, hogy ezek hogyan változtatták meg az átalakítás menetét.

Részletezem azt, hogy a munka elkezdéséhez milyen előkészületek voltak szükségesek, majd az elosztott adatbázis cache-ről lesz szó. Kitérek a rendszer infrastruktúrájának automatizálására, az először 2 elemű majd 3 elemű cluster kialakításának folyamatára, eredményeire és az élesítéssel kapcsolatos tapasztalatokra, majd pedig a clusterben lévő szerverpéldányok közötti kommunikáció megvalósítására.

A dokumentum végén összefoglalom az eredményt, illetve a további lehetőségeket, amelyek a rendszer teljesítményét javítják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.