Monopulse elvű S-sávú műholdpálya követő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom témája egy monopulse elven történő műholdkövető rendszer fejlesztése. Egy olyan hardvert kellett terveznem, és megépítenem, ami alkalmas a mikrohullámú sávban a műholdak pályáját végigkövetni.

Dolgozatom első részében ismertetem a monopulse elvet, annak felhasználásait, valamint lehetséges megoldásait. Ezt követően bemutatom a Masat elsődleges földi vezérlőállomását, felépítését, ezen belül is nagy hangsúlyt fektetve az S-sávú, mikrohullámú rendszerekre. A feladatot ez után szűkítem a földi állomáson található forgásparaboloid antennára, ehhez fejlesztve az eszközt.

A tervezés leírásában a teljes rendszert részmodulonként tervezem és mérem meg, majd a végén ezek összekapcsolása után kialakult hardvert mérem meg.

A műholdkövető tervezésének első lépéseként a parabolafejbe integrálható primer sugárzót szimulálom, majd építem meg. Ezt követi a monopulse rendszerhez szükséges összegző hálózat tervezése majd megalkotása. Az összegző hálózat által előállított három csatornához szükséges teljes lekeverő áramkör részletes tervezési lépéseit, és mérési eredményeit ez után ismertetem.

A fejlesztés utolsó lépésében a DVB-T vevővel kialakított keverő, erősítő és analóg-digitális átalakító működését mutatom be azáltal, hogy az elkészült keverőfokozathoz csatlakoztatom, és a számítógépen megjelenő mintákat vizsgálom.

Szakdolgozatom zárásaként összefoglalom az elvégzett munkát, értékelem az eredményeket, és kitekintést adok a további fejlesztési lehetőségekre a monopulse műholdkövető rendszerrel kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.