Monte Carlo képszintézis CUDA-ban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A fotorealisztikus képszintézis egyre relevánsabb a különböző számítógépes megjelenítési módok között, amit számos különböző algoritmussal és módszerrel lehet implementálni, úgy, hogy a valóságot nagy mértékű pontossággal szimulálja az eljárás eredménye.

Ezeknek az algoritmusoknak igen jelentős számítási igényük van, sok hasonló műveletet kell különböző adatokon végrehajtani. Mivel az egyszerű asztali számítógépekben lévő processzorok általában skalár processzorok ezért ezek a számítások igen sok ideig eltarthatnak még párhuzamosított program esetén is erre specializált hardver megléte nélkül.

Erre volt a megoldás a grafikus kártyák bevezetése, amiknek a központi vezérlő egysége általában egy vektor processzor, ami az ilyen jellegű, főleg grafikai számításokra van optimalizálva. A grafikus kártyák számítási kapacitását kiaknázva jelentős javulást érhetünk el a programunk végrehajtási idejében.

Diplomatervemben egy Monte Carlo módszert mutatok be, nevezetesen a path tracing módszert egy példaprogramon keresztül, ami az Nvidia által fejlesztett CUDA számítási platformot használja a program GPU-n való párhuzamosított végrehajtásához. Kitérek az Nvidia kártyák felépítésére, jellegzetességeire, és a fentebb említett CUDA párhuzamos számítási platformra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.