Motion capture alkalmazás fejlesztése fizioterápiás célokra

OData támogatás
Konzulens:
Hideg Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mostani fizioterápiás rendszert több ponton is lehetne fejleszteni. Az orvosoknak sokszor nincs idejük precíz méréseket elvégezniük, így csupán a szemükre hagyatkoznak, és objektív mérések hiányában nehéz megmondani egy páciens állapotát a kórlap alapján. A beteg fejlődése nem követhető elég könnyen, így sokszor csökken a motivációjuk a terápia során, mert nem érzik állapotuk javulását. Ezenkívül a rehabilitáció során a betegek többsége kap házi feladatot, aminek teljesítését a terapeuták nem tudják követni, és sokszor fordul elő, hogy a betegek nem csinálják azokat.

Ezekre a problémákra próbálunk megoldást találni mozgásszenzorok (inertial measurment unit) segítségével. A terapeuták ennek segítségével gyorsabban és pontosabban tudnának mérni, és az általuk szolgáltatott adattal pedig követhetővé tehetjük a páciens fejlődését. Ezenkívül a terapeuta könnyen követheti a páciensnek kiadott házifeladatok alakulását. Azonban a mozgásszenzoroknak is megvannak a maguk határaik, így előre nem lehetünk benne biztosak, hogy melyik célok eléréséhez megfelelő ez a technológia, és melyekhez nem. Ezenkívül a pontos igények felmérése is hátra van. Így a fejlesztés meglehetősen bizonytalan környezetben zajlik, amit szem előtt kell tartani az egyes funkciók tervezésekor, implementálásakor.

A diplomaterv témája olyan szoftverkomponensek készítése, amelyek ebben a folyamatosan változó környezetben állandóak, kis változtatásokkal minden új termék irányt támogatnak. Az egyik része a feladatoknak konkrét fejlesztési munka, a másik pedig a fejlesztést támogató eszközök készítése. A konkrét fejlesztési feladatok a szenzoradatok fogadásával, és 3D-ben való megjelenítésével kapcsolatosak, ezek nagy valószínűséggel minden termékben meg fognak jelenni. A fejlesztést segítő feladat a build folyamat elkészítéséből, és egy olyan logolási rendszer összeállításából állt, ami összegyűjti az általunk írt komponensek, és egyéb számunkra érdekes folyamatok logjait, és továbbítja egy központi szervernek. Az összegyűjtött adatokon végzett elmezések elkészítése is a diplomaterv témája volt.

A dolgozatban bemutatom a feladatok specifikációját, majd a használt technológiák kiválasztásának menetét. Ez után a feladatok elkészítéséhez szükséges terveket, és implementációt írom le. Végül összefoglalom a megvalósult komponensek erősségeit, hátrányait, és esetleges továbbfejlesztési lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.