Motorok diagnosztikája TPM rendszerhez Siemens PLC-n keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat a lövői Roto Elzett Certa Kft.-nél írtam. Témája a vállalatnál bevezetésre került TPM rendszerhez, illetve annak továbbfejlesztéséhez kapcsolódik.

A cégnél található sajtoló berendezéseken ezelőtt nem végeztek folyamatos műszeres vizsgálatot. Az általam kidolgozott rendszerrel extra szenzorok nélküli diagnosztikát lehet végezni egyszerű PC-s környezetben. A projektben, bár motorok adatait mérjük, nem a motor védelme érdekében szeretnénk információkat kapni, hanem az egész gép, mint komplex rendszer állapotára próbálunk következtetni.

A feladat megvalósításához összeköttetést kellett létesíteni a motorvezérlő és a PLC között, amik PROFIBUS-on keresztül kommunikálnak. Fel kellett készíteni a PLC-t olyan mintavételezési feladatra, amely a motorvezérlő által mért értékeket olvassa bizonyos időközönként.

A PLC gyűjtött adatait egy PC-s adatbázisban tároltam, hogy azok később könnyen feldolgozhatóak, vizsgálhatóak maradjanak. Ehhez a PLC Etherneten keresztül kommunikál a PC-vel, ott pedig a kapott adatokat egy SQL adatbázisba mentettem.

A projekt során mért értékeket ezek után PC-s környezetben, akár Excelben lehet elemezni, vizsgálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.