Motorvezérlő fejlesztése oktatási célra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az energiahatékony és megbízható eszközök tervezésére való törekvés miatt egyre több területen alkalmaznak kefe nélküli egyenáramú motorokat (BLDC). A BLDC motorok működési elve már régóta ismert, de a technológiai korlátok a teljesítményelektronika területén, illetve ezen eszközök magas ára a legtöbb alkalmazásban lehetetlenné, vagy gazdaságtalanná tette az ilyen típusú motorok alkalmazását egészen a 80-as évek közepéig. Azóta a teljesítményelektronika hatalmas fejlődésen ment keresztül, amely az élet szinte minden területén megjelenik. A telefontöltők kisebbek lettek, a járművek hatékonyabbak, a háztartási eszközök könnyebbek és megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések is megjelentek.

A mikroprocesszorok elterjedésével a BLDC motorok alkalmazásához szükséges irányító és szabályozórendszerek fejlesztési költségei is nagymértékben csökkentek. Ezek a tényezők nyitották meg az utat a BLDC motorok elterjedése előtt.

A kefe nélküli motorok számos előnye közül a legjelentősebbek: magas hatékonyság és megbízhatóság, alacsony karbantartásigény, kiváló irányíthatóság, magas teljesítmény-térfogat arány.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem számos képzésének tanterve tartalmaz elektromechanikával kapcsolatos tantárgyakat. Kiváló mérési összeállítások és oktatási célú szemléltető eszközök vannak kidolgozva a szinkron, aszinkron, DC és BLDC motorokkal kapcsolatosan is, de a BLDC motorok egyre széleskörűbb elterjedése miatt szükséges egy újabb laboreszköz a BLDC motorok működésének szemléltetésére.

A szakdolgozatom célja egy BLDC motorvezérlő panel tervezése és megépítése oktatási célra, mely használható mérésekhez, illetve szemléltető eszközként a mérnök hallgatók laborgyakorlatai során

A szakdolgozatom első részében a BLDC motorok elméleti hátterét, működését és a vezérlő rendszert szeretném bemutatni. A dolgozatom fő része a motorvezérlő panel fejlesztési folyamatát dokumentálja, beleérve az alkatrészek kiválasztási folyamatát és ezek indoklását, az összeállítási és tesztelési szakaszt, illetve a tapasztalatokról, eredményekről szóló összegzést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.