Motorvezérlő platform tervezése kormányszervo rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az autóiparban kényelmi és biztonsági szempontokból is elvárják a felhasználók a szervokormány rendszerek beépítését a gépjárművekbe. Ezek a rendszerek az autó kerekeinek elfordításában nyújtanak segítséget a vezetőnek. A vezetésben fontos szerepet játszik a szervokormány rendszer megfelelő vezérlése, hiszen a kormányzás meghibásodása életeket sodorhat veszélybe.

A Robert Bosch Kft. szervokormányokkal foglalkozó osztályán készítettem egy szervomotort vezérlő platformot kísérleti célból. Szakdolgozatomban ennek a vezérlő egységnek a felépítését és a tervezését részletezem az ötlettől a megvalósításig.

Először bemutatom a szervokormány rendszerek típusait és azok működését, majd részletezem, hogy a projektemben melyik típust, hogyan valósítottam meg. A dolgozatban betekintést nyújtok a motor vezérlésének alapjaiba a mezőorientált szabályozás és a különböző vezérlőjelek ismertetésével. A platformon használt SVPWM (Space Vector Pulse Width Modulation) vezérlőjeleket előállító algoritmust is részletezem. Ezután az eszköz működését tisztázom, majd az ehhez szükséges főbb integrált áramköröket mutatom be. A platformhoz tervezett nyomtatott huzalozású lemezek kapcsolási rajzait részletezem modulonként és ezek működését is ismertetem. A PCB (Printed Circuit Board) tervezésénél számos követelmény merült fel, ezért részletesen beszámolok ennek megvalósításáról. Ezután a szoftver működésének leírása következik, amelyben bemutatom az egyes perifériák felprogramozásának folyamatát. A dolgozat végén beszámolok az elvégzett munkámról és a további fejlesztési lehetőségekről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.