Mozgás alapú felhasználó azonosítás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A számítógépes rendszerekben és egyéb, személyek azonosítását igénylő folyamatok során a hagyományos igazolványok és jelszavak szerepét egyre inkább felváltják a különböző biometrián alapuló azonosítási megoldások.

Olyan területeken, ahol a biztonság kiemelt fontosságú, már jóval az ezredforduló előtt bevezettek ilyen módszereket, elsősorban beléptető és nyilvántartó rendszerek esetében (pl. reptereken és határátkelőhelyeken alkalmazott azonosítása az utasoknak, kiemelt fontosságú létesítmények beléptető rendszerei, bűnelkövetők nyilvántartása, stb.).

A fejlesztések folyamatosan zajlanak a területen, egyre hatékonyabb és praktikusabb módszereket dolgoznak ki biometrikus alkalmazások támogatására.

Hétköznapi használatban is több helyen előfordulnak olyan megoldások, amelyek az emberek számára elérhetőek, és nap mint nap használják is őket. Ide tartoznak például a számítógéphez csatlakoztatható vagy beépített ujjlenyomat-olvasó készülékek, vagy már az egyes okostelefonokban is megtalálható hangfelismerő alkalmazások. Komplexebb biometrikus azonosítási módszereket viszont – mint amilyenek a kamerás arcfelismerők, a retina-olvasók – általában ritkán használnak egyszerű fogyasztók a mindennapi gyakorlatban.

Diplomatervem célja bemutatni a leggyakrabban használt biometrikus eljárásokat, azoknak a módszertanát, majd egy konkrét kiválasztott megközelítés, a kézmozdulatok alapján történő azonosítás számítógépes rendszerekben való alkalmazási lehetőségeinek és körülményeinek ismertetése.

Munkám eredményeként egy egyszerű, működő számítógépes autentikációs mechanizmus megtervezésén, kivitelezésén és tesztelésén keresztül fogom bemutatni a biometria felhasználási területeinek és módszereinek sokszínűségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.