Mozgás alapú távoktató és ellenőrző rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozattal (Mozgás alapú távoktató és ellenőrző rendszer) egy olyan rendszert kívántam megvalósítani, amely bármilyen korszerű mozgáskövető eszköz/szenzor alkalmazásával bizonyítani tudja a szobában való mozgástanulás lehetőségét, újdonságot mutat az Interneten keresztüli oktatásban, szakértő felügyelete nélkül is képes a felhasználó mozgásának ellenőrzésére és a mozgáskiértékelési rendszerével a felhasználót mindig jobb gyakorlat végrehajtásra ösztönözi és állóképességét is nagymértékben próbára teszi. Ezen rendszer kialakításához számos mozgáskövető szenzor alkalmas volna, de a Microsoft Kinect eszközét választottam, mert beszerzése nem volt túl költséges és a versenytársai közül (Sony Move és Nintendo Wii szenzorok) technológiailag kiemelkedik.

A szakdolgozat alapvetően egy olyan távoktató és mozgásellenőrző programot reprezentál, ami azt mutatja meg, hogy más embereket meg lehet tanítani mozgáskoordinációs feladatokra helytől és időtől függetlenül. A kiírásban specifikált három mozgásgyakorlatot (gyógytorna, harcművészet, tánc) az alábbi példákkal jellemezném: egy háziorvos vagy szakorvos Kinect szenzor segítségével rögzíthetne gyógytorna mozdulatokat, melyeket megoszthatna a betegeivel Interneten keresztül. A betegek akár saját otthonukban is elvégezhetik az előírt feladatokat, amelyek eredményét az orvos a rendszerhez tartozó honlapon ellenőrizhetné; egy harcmester a szenzor segítségével definiálhatna támadó és védekező mozdulatokat, amiket a tanítványainak teljesíteni kellene megadott időn belül; egy táncoktató otthon rögzíthetne táncmozdulatokat, amiket a táncosok letöltenének és lejátszanának otthonukban.

Alapvetően az előbb felsorolt három gyakorlati típust definiáltam, mert ezekről úgy gondolom, hogy széles körben elterjedtek. A rendszert úgy alakítottam ki, hogy a jövőben dinamikusan bővíthető legyen más gyakorlatokkal is. Sikerült egy olyan demonstrációs alkalmazást létrehoznom, amely könnyen termékké fejleszthető lenne úgy, hogy csupán egy látványosabb grafikus felületet kellene megvalósítani a meglévő komponensek mellé és utána akár kereskedelmi célra is felhasználható lenne.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.