Mozgás- és nyílásérzékelőre épített szolgáltatások intelligens otthon környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A témám az intelligens otthonok, illetve otthonautomatizálás világában helyezkedik el, ahol is kialakításra került egy rádiós hálózat, sok önálló állomással, melyeket egy központ vezérel. Az állomások javarészt különböző, a mindennapokban praktikus kényelmi szolgáltatásokért lehetnek felelősek, így például vezérelhetik a világítást, ablakredőnyt, esetleg különböző szenzorok adatait kérhetik le.

Viszont egy otthonban igen fontos szerepet játszik annak védelme is, vagyis egy riasztórendszer, melynek első verzióját már korábban elkészítettem, a jelenlegi rádiós hálózattól teljesen függetlenül.

A cél az volt, hogy a két rendszert egymáshoz illesszem, mert így egyrészt sokkal egyszerűbbé válik az egész központi kezelése, felügyelete, irányítása, másrészt pedig a két hálózat egymással együtt is tud működni, a riasztórendszer érzékelőit felhasználva új szolgáltatásokat alakíthatunk ki (így például mozgásérzékelésre lámpák kapcsolása), illetve fordítva, a vezeték nélküli érzékelők adatait is felhasználhatjuk a riasztórendszer funkcionalitásának bővítésére.

A feladat legnagyobb része a központ átalakítása volt, hiszen a riasztó vezérlését át kellett szervezni egy egyszerű valósidejű mikrokontrolleres futási környezetből. Az új program egy operációs rendszerrel rendelkező hardveren fut, több szálon, és emellett sok egyéb funkciót is ellát, vagyis a meglévő rendszer működését is módosítani kellett. Illetve természetesen szükséges volt egyes végpontok átalakítására, és újak létrehozására.

Úgy gondolom, hogy az otthon automatizálása talán egyre közelebb kerülhet a legtöbb emberhez, és egy ilyen egyszerűbb, alacsony költségvetésű hálózat könnyen elterjedhet, és sokak számára praktikus megoldást jelenthet egyszerűbb problémákra, és nyújthat kényelmi szolgáltatásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.