Mozgásanalizálás kamera segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A multi integration mode a uEye kameráknak egy olyan új funkciója, amelynek használatával gyorsan mozgó objektumok válnak elemezhetővé. A kamera egy kép készítése során többször exponál, ezáltal egy képen figyelhetőek meg a különböző mozgás állapotok. Ezen állapotok és a beállított integrációs idők segítségével az objektum sebességére illetve gyorsulására lehet következtetéseket levonni.

A mozgásanalizálás kamera segítségével szakdolgozat munka egy olyan Windows alkalmazást valósít meg, amely segítséget nyújt a csatlakoztatott multi integration mode-al rendelkező kamera felkonfigurálásához és lehetővé teszi, hogy az alkalmazott kamerával sebességet, illetve gyorsulást tudjunk mérni. Az alkalmazás egy olyan felhasználói felületet nyújt a felhasználó számára, amellyel előzetes ismeretek nélkül is el tudja végezni azt őt érdeklő méréseket.

A program elindításával a kamera beállított, üzemképes állapotba kerül. Az alkalmazásmenüjéből kiválasztva a kamerafelvétel pontot a képrögzítés megkezdődik és ezek a képek folyamatosan kerülnek ki az alkalmazás ablakába. A különböző menüpontokra kattintva kalibrálhatjuk a kamerát, melynek során meghatározásra kerülnek a valóságos távolságok, amik a későbbi mérések során szükségesek lesznek.

A beérkező kameraképek segítségével a kamera érzékeli a mozgást, felismeri a kamera előtt mozgó objektumot így mintát tud venni belőle. Mozgás közben a mérés menüpontra kattintva az alkalmazás a kalibrált távolságokból és a mozgásról készült kép segítségével kiszámítja a mozgó objektum átlagsebességét, illetve gyorsulását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.