Mozgásérzékelő algoritmusok vizsgálata és alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a mozgás megfigyelésére a kamerán kívül már más alternatívák is megjelentek, melyek olcsóbb és helyfüggetlen megoldást nyújtanak a helyváltozás vizsgálatára. Sajnos a kevesebb költség és a szabadság a pontosság rovására megy.

Szakdolgozatom során az egyik alternatívával , az Inertial Measurement Unit-tal röviden IMU- val ismerkedtem meg. Megvizsgáltam a különböző fúziós algoritmusokat, melyek az IMU - n található giroszkóp, gyorsulásmérő és magnetométer adatait egy AHRS(Attitude Heading Reference System) szűrő algoritmuson keresztül a valós értékekhez közelíti, és általa megkapjuk az érzékelő milyen helyzetben helyezkedik el(Orientáltság). Majd a gyorsulásmérő és az orientáció segítségével külön megállapítom a pozícióját is.

A vizsgálat során kialakítottam egy mérési környezetet, melyen kamera segítségével követtem a mozgást, és referencia értékeket vettem fel, melyhez viszonyítani tudtam az érzékelőből kapott adatokat, és ki tudtam értékelni az egyes algoritmusok hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.