Mozgásérzékelővel irányítható játékjelenet tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A videojátékok története egészen 1948-ig vezethető vissza, amikor Thomas T. Goldsmith Jr. és Estle Ray Mann megalkották az első elektromos szórakoztató eszközt, amelyen egyszerű játékokat lehetett játszani. Az elmúlt 5 év tendenciájából az látszik, hogy egyre inkább elterjednek az interaktív történetmesélésen alapuló játékok. A játékmenetet további QTE (Quick Time Event) ügyességi feladatok teszik még izgalmasabbá.

Szakdolgozatom első felében bemutatom a felhasznált eszközöket, kezdve a mozgásérzékelővel és a fejlesztőkörnyezettel, illetve, hogy miért pont ezekkel az eszközökkel dolgozom. Ezek voltak a legelső döntések, melyeket meg kellett hoznom a munkám során. Mozgásérzékelőnek a Leap Motion-t választottam, fejlesztésre pedig a Unity3D engine-t.

Először megterveztem, és elkészítettem a statikus világomat, majd megvalósítottam az elvárt működéseket. Legnagyobb kihívás a mozgásérzékelőt is igénybevevő feladatok megvalósítása volt. Négy féle faladat várja a játékosokat, amelyeket időre kell elvégezni. Ezekhez saját motort írtam, mely kezeli a feladatok sikerességét, az időzítőt, illetve a mozgásérzékelő által neki adott bemeneteket. Ezen feladatok sikerességétől függ, hogy a játék végkimenetele pozitív vagy negatív lesz.

A játék színesítése érdekében elkészítettem egy leltárazó motort is, amely különféle eszközöket képes tárolni, így könnyíthetnek, az egyébként nehéz feladatok megoldásán.

Miután részletesen leírom, hogy milyen eredmények születtek a játékot tesztelők körében, összefoglalom az eredményeimet és a főbb tapasztalataimat a témában, végül kitérek a folytatási lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.