Mozgáskövető reflektor vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Energiafogyasztásunk mindössze 1%-át fordítjuk világításra. Ez az érték mindjárt érdekesebb, ha csak a villamos energia felhasználáshoz képest nézzük. Egy átlagos háztartásban akár 15-20%-ot is elérhet a világítás részaránya a felhasznált villamos energiából.

A világítás hatékonyságát nem csak jobb hatásfokú világítótestekkel, hanem a világítás megfelelő elrendezésével, a fény irányításával is javíthatjuk. Erre nyújthat megoldást egy mozgáskövető lámpa, aminek segítségével nem szükséges az egész munkaterület megvilágítása. Egy ilyen koncepció megtervezése volt a munkám célja.

Sokféle munkálat csak éjszaka végezhető, ilyen például egy baleseti helyszínelés, amit minél hamarabb be kell fejezni, ebben nem lehet gát a sötétség. De sokszor az útjavításokat is éjjel végzik, hogy a forgalmat minél kisebb mértékben zavarják. Ezekben az esetekben hasznos lehet, ha nem kell az egész műveleti területet bevilágítani. Sok egyéb alkalmazása is elképzelhető egy ilyen eszköznek ipari és hétköznapi környezetben is.

Az általam elképzelt koncepció egy kültéri reflektorállvány volt. A lámpa függőleges tengely mentén képes elfordulni, így valósul meg a mozgás követése. A követendő személy helyének meghatározására a GPS rendszerét használtam. A rendszer irányítását mikrokontroller végzi.

A feladat megoldását a megfelelő technológiák kiválasztásával kezdtem, majd elkészült egy elméleti koncepció. Ehhez kiválasztottam a szükséges alkatrészeket és elkészítettem a hardver részletes tervét. Ezt követte a megvalósítás, prototípus készítése, és a szoftver megírása.

A dolgozat befejező részében ismertetek néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.