Mozgásmodellek vizsgálata nagyvárosi környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Világszerte, így itthon, Magyarországon is évről évre egyre többen használnak elektronikus eszközöket, melyek a mobil hálózathoz csatlakoznak. Ez a növekvő trend aligha változik meg, mikor egyre több készülék jelenik meg internetes vagy 3G/4G-s kapcsolódási lehetőséggel (mobiltelefon, mobilinternet, PDA, kindle e-book, iPad, táblagépek stb lényegileg minden mobil eszköz ebbe az irányba halad), tovább gyorsítva a kommunikáció különböző módjait.

Ezekkel az eszközökkel természetesen a mobilhálózat forgalma is tovább nő majd a jövőben. Így külön kihívást jelent a felhasználók megfelelő kiszolgálása. A mobilszolgáltatóknak lépést kell tartaniuk a megnövekedett igényekkel. Ma már elvárhatja egy felhasználó, hogy az ország bármely pontján ellenőrizhesse elektronikus postafiókját, közösségi site-jait, az időjárást vagy a híreket.

Eme hálózatok terhelésének és kihasználásának nagyvárosi optimalizálásának támogatásával foglalkozik dolgozatom oly módon, hogy a szolgáltatás minőségét tartom szem előtt. A kihasználtság optimalizásánál elengedhetetlen a mobilitást szimulálni. Korábbi önálló laboratórium tárgyam keretében megismerkedtem számos különböző mozgásmodellel, de mindig hiányzott, hogy melyik mennyire alkalmazható valós környezetben. Ez azért is érdekes, mert az általam megismert cikkekben, szakirodalomban sohasem valós hálózatok adatait/trace-eit használták a szimuláció referenciájaként.

Dolgozatomban különböző mozgásmodelleket ismertetek, majd implementálok OMNeT++ környezetben és valós adatokkal inicializálva futtatom a szimulációt. Rövid leírást adok az OMNeT++ fejlesztői környezetről. Végül az eredményeket kiértékelem és összehasonlítom a valós adatokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.