Mozgásokkal kapcsolatos fizikai kísérlet okostelefon támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

„Az oktatás számára a XXI. században talán a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy lépést tudjon tartani a rohamosan fejlődő világgal, ezáltal tanulóknak használható és érvényes tudást nyújtson. A tudás átadása során mindig is a legfontosabb kihívás egy pedagógus számára a motiváció megteremtése. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem csak a tudást, hanem az eszközöket is a jelen kor technikai szintjének megfelelve választjuk ki”[1].

Ez a pár mondtad nagyszerűen leírja miért is van szűkség az oktatás folyamatos modernizálására, fejlesztésére. Az okost telefonok, táblagépek, elterjedésével nagyszerű lehetőség nyílt arra, hogy összevonjuk a kellemeset a hasznossal. Manapság, szinte kivétel nélkül minden diák általános iskola felső tagozatától kezdve, vagy akár már korábban is rendelkezik ilyen eszközzel. A mobil operációs rendszerek között pedig 2014-es adatok szerint a legelterjedtebb az Android, mely csaknem a forgalomba hozott készülékek 80%-án fut. Ezek az eszközök majdnem minden esetben rendelkeznek szenzorokkal, melyeket az operációs rendszer kényelmi funkcióinak kialakításához használnak alapvetően. Ezek a mérőműszerek, azonban elég pontos mérések készítésére is alkalmasak.

Az általam Android platformra elkészített alkalmazás ezt használja ki, és egy olyan rendszert ad a diákok és tanárok kezébe, amivel látványosan, kísérleteket lehet végezni, ezzel megmutatva a fizikai képletek tényleges fennállását, valamint a telefonok érzékelőinek ilyen módú kihasználhatóságát.

A mérésekhez a gyorsulásmérő és a magnetométer szenzorokat használom. Két kísérlet lett megvalósítva egyik az ingamozgás másik pedig a körmozgás tulajdonságait hívatott bemutatni. A lengőmozgásnál a periódus időt határozza meg, míg a körmozgásnál a periódus idő és a centripetális gyorsulás kapcsolatát dolgozza fel. Az eredményt MPAndroidChart alkalmazás interfészen keresztül megvalósított grafikonon ábrázolva mutatja meg a felhasználónak. Az alkalmazás összevonható Szemők Ádám által készített asztali platformon futtatható JavaFX alkalmazásával [2], így a kísérlet méréseit elvégzése közben is követhetjük.

[1]Kovács Tamás: GEOMATECH@ Élményszerű természettudomány címmel meghírdetett pedagógus továbbképzés oktatási segédanyaga (Budapest,2014.)

[2] Szemők Ádám Akusztikus hullámterjedést vizsgáló mobilalkalmazás fejlesztése Weboldal: https://diplomaterv.vik.bme.hu/hu/Theses/Akusztikus-hullamterjedest-vizsgalo

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.