Mozgásrögzítő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre inkább elérhetővé váltak az olcsó, félvezető alapú inerciális mérőegységek. Továbbá a humanoid robotok egyre szélesebb választéka is elérhető a fejlesztők számára. Ezeket a lehetőségeket megragadva, egy olyan rendszert szerettünk volna megalkotni, amely egy inerciális szenzorokból elkészített ruházattal rögzíti egy ember mozgását, valamint ezen adatok felhasználásával irányít egy humanoid robotot. Egy ilyen rendszer rendkívül hasznos lehetne a világ számára, végtelen sok alkalmazási területe lehetne, többek között akár az is elképzelhető, hogy egy orvos távolról végezzen műtétet a segítségével.

A motivációnk egyrészt az volt, hogy valami újat fejleszthetünk ki, ami rengeteg ember számára hasznos lehet, vagy akár csak szórakoztató. Másrészt úgy éreztük, hogy a személyes fejlődésünket is támogatja majd ez a feladat, hiszen korábban nem volt tapasztalatunk beágyazott rendszerekkel.

Az általunk elképzelt rendszer azonban felvet számos megoldandó problémát. Először is a mért adatokat valamilyen módon közvetítenünk kell a komponensek között. Másodszor a humanoid robotoknak végtagjai vannak ugyan, de azok mozgása jóval korlátozottabb az emberieknél, ebből adódóan a robotok szervóinak mozgatása közel sem triviális feladat. A dolgozatom olvasója, ezek és más érdekes problémákkal és megoldásaikkal ismerkedhet meg. Valamint röviden bemutatom a manapság elterjedt mozgásrögzítő rendszereket, továbbá egy napjainkban népszerű humanoid robotról, valamint programozási lehetőségeiről is írok. Végül pedig, az általunk elkészített mozgásvezérlő rendszer kerül bemutatásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.