Mozgásrögzítő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mozgás rögzítése és detektálása a rohamosan fejlődő informatikai világ egyik jelentős szegmense. Az óriás léptékű fejlődésnek köszönhetően hatalmas az igény az ilyen és ehhez hasonló rendszerek megvalósítására és továbbfejlesztésére. Számos iparágnál találkozhatunk mozgásrögzítéssel és detektálással, kezdve az orvostudománytól, egészen a hadiparig. Napjaink legmeghatározóbb terület viszont nem más, mint a szórakoztatóipar, azon belül is a játék- és filmipar. A beágyazott rendszerek számítási kapacitásának növekedésével, továbbá az olcsó, félvezető alapú inerciális mérőegységeknek (Inertial Mesurement Unit - IMU) köszönhetően, lehetővé vált olyan „okos” szenzorok költséghatékony előállítása, melyek hálózatba kötve képesek egy ember mozgásának valós időben történő rögzítésére és közvetítésére.

A mozgáskövetés mellett a humanoid robotok, ha nem is az életnagyságúak, egyre inkább elérhetővé válnak a hétköznapi emberek számára. Azonban a mai technológiai fejlettség még messze áll az elképzeltektől. Manapság még a kezdetleges robotok valósághű irányítása is komoly kihívást jelent a fejlesztőknek.

A diplomamunka elkészítése során a feladatom egy olyan mozgásrögzítő rendszer megtervezése és megvalósítása volt, mely egyrészt inerciális alapokon nyugszik, másrészt képes egy ember mozgását valósághűen, minimális késleltetéssel detektálni és rögzíteni, végül, de nem utolsó sorban pedig az így mért adatok segítségével egy humanoid robotot vezérelni és mozgásra bírni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.