Mozgássérült kajak-kenu versenyzők kategorizálása fiziológiai jellemzők és mozgásanalízis alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A pralimpiai sportágak az utóbbi időben növekvő népszerűségnek örvendenek. Ezen belül is a kajak-kenu sport kiemelkedő figyelmet élvez.

A jelenleg használt klasszifikációs módszerek nem elég megbízhatóak, a sportolók számára sok csalási lehetőséget adnak. Mint minden sportban, ebben is komoly pénzbeli jutalmat jelent a győzelem. A sportszerűség érdekében az egyforma teljesítményre képes sportolók egy kategóriába való besorolása a célszerű. Az érvényben lévő klasszifikációs módszerek helyett modern, több paramétert vizsgáló, objektív klasszifikációs módszerekre van igény.

A Semmelweis egyetem ortopédiai klinikáján 2011-ben nyílt egy modern, mozgás analizáló labor. Ez fényvisszaverő markereket és infravörös kamerákat használva képes pontok 3D pozíciójának valósidejű meghatározására. Egy EMG berendezés segítségével az izomműködés rögzítésére is lehetőég van. Ilyen módon objektív, utólag újraelemezhető teljesítmény mérésre van lehetőség.

A labor vezetőjének engedélyével a mérések ebben a laborban történtek. A mérések céljára a Magyar Paralimpiai Bizottságtól egy kajak ergométert is kaptunk kölcsönbe, amit további szenzorokkal láttunk el. Így a kajakozók talpnyomását is mérni tudtuk. A mérések 2014-2015 között folytak le.

Dolgozatom célja e mérések feldolgozása és az adatok alapján a klasszifikációra egy mérőszám kidolgozása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.