Mozgásszabályozási alkalmazások mágneses enkóder érzékelőinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom tárgya a mágneses enkóderek vizsgálata és alkalmazása. Először is különböző irodalmak segítségével tanulmányoztam az enkóderek jelenlegi felhasználását, alkalmazását és ezeknek az elveit. Különös hangsúlyt helyeztem az optikai illetve a mágneses szenzoroknak a rotációs, és a lineáris mozgás mérése iránt.

Ezután kiválasztom a megfelelő szenzorokat, és KiCad segítségével megtervezem a hozzájuk szükséges két NYÁK-ot. Majd miután a Hitelap Zrt. legyártotta nekem megterveztem hozzájuk a szükséges mérési környezetet, rögzítettem a szenzort és a motort.

A szenzorok katalógusát böngészve megterveztem a végrehajtandó méréseket. Először is az AS5132 SSI portját vizsgáltam meg. Majd utána a Texas Instruments’ C2000 launchpaddal összekötve a támogató szoftverek segítségével megírtam rá a programot, mely kiolvassa a másik eszközből a mágnes jelenlegi szöghelyzetét. Ezenkívül a megtett körülfordulások számát is megkaphattuk, így meghatározható az eddig megtett út is.

Ezután a szenzorok PWM portját vizsgáltam meg. Az eredmények megfelelőek voltak, a mért mozgást egyértelműen meg lehetett határozni.

Utolsó lépésként az I2C protocol vizsgáltam meg majd összegeztem tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.