Mozgó alakzatok detektálása tanuló algoritmusok felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomatervezés keretében videó felvétel alapján elemzem járművek mozgását különböző aspektusokból. A megfigyeléseket tanuló algoritmusok segítségével végzem.

Az első fejezetben egyszerűbb képfeldolgozási műveletek elméletét ismertetem.

A második fejezetben a tanuló algoritmusokat kategorizálom és a későbbiekben használt algoritmusokat elemzem hatékonyság, gyorsaság és tárhelybonyolultság szempontjából.

A harmadik fejezetben fejtem ki az általam készített szoftver működését. A projektkörnyezet ismertetése után első lépésében ismertetem a releváns terület leválasztásának megvalósítását. Ezen terület meghatározása után választom le a hátteret. A kapott háttérből kiválasztom a méréshez szükséges sávokat. Ezt követi a sávokon haladó objektumok detektálása DBSCAN algoritmussal. Ezután K-means algoritmus segítségével klaszterezem az objektumokat, hogy az autókat el tudjam különíteni a többi objektumtól. Utolsó lépésben a megtalált autókon elvégzem a sebességmérést és amennyiben van, akkor a sávelhagyási szándékot detektálom. Végezetül ismertetem a felhasználói felület részleteit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.