Mozgó alkatrész nélküli villamos térerősséget mérő szenzor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villámvédelem célja, az épületek épségnek megőrzése, továbbá az emberek életének védelme. Ezt a védendő tárgyakra szerelt felfogóból, levezetőből és földelőből kialakított rendszerrel érjük el. Egy adott épülethez tartozó villámvédelmi rendszer kialakításakor figyelembe kell vennünk az épület sajátosságait, illetve környezetének tulajdonságait.

Számos esetben azonban nem alkalmazható a hagyományos villámvédelem. Ilyen helyzet adódik, esetleg egy építkezésnél vagy egy szabadtéri rendezvénynél, ekkor nem az a célunk, hogy a villámáramot biztonságosan a földbe vezessük, hanem azt akarjuk elérni, hogy a villámcsapás bekövetkezésekor, ne legyenek emberéletek és értékek veszélyben. Amikor ilyen módon kerüljük el a villámcsapás káros következményeit, akkor beszélünk preventív villámvédelemről.

Ehhez valahogyan előre kell jeleznünk az ilyen események bekövetkezését. Az előrejelzést a zivatarok mozgásának megfigyelésével tudjuk elérni. Erre az biztosít lehetőséget, hogy meg tudjuk határozni a villámcsapások helyét viszonylag nagy pontossággal. Pusztán erre az előrejelzési módszerre hagyatkozni nem feltétlen kifizetődő, ugyanis előfordulhat, hogy a zivatarfelhő éppen a védendő terület felett alakul ki, ilyenkor értelemszerűen nem tudunk vészjelzést adni ezzel a módszerrel. Többek között, ezért is alkalmazunk lokális szenzorként, elektromos térerősség meghatározására képes eszközöket. A térerősség nagyságából és előjeléből tudunk következtetni, hogy mennyire veszélyes a szabadban tartózkodni. Ennek az eszköznek egyetlen problémája, hogy mozgó alkatrészeket tartalmaz.

A szakdolgozat célja, hogy egy a rotorvoltmérőhöz hasonló eszközt hozzunk létre, ami ugyanúgy alkalmazható preventív villámvédelmi célokra, de nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. A mozgó alkatrészek elhagyása, növeli az eszköz élettartamát, csökkenti a szenzor által a hálózatból felvett teljesítményt, továbbá a szenzor méretét is csökkentheti. Ezt úgy érjük el, hogy az elektróda periodikus árnyékolását nem egy forgó rostéllyal érjük el, hanem kétirányú CMOS kapcsolókkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.