Mozgó marker követése OpenCV segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ezen szakdolgozat betekintést nyújt a képfeldolgozás és a gépi látás problémakörébe egyrészt általánosságban, másrészt pedig egy konkrét probléma megoldásának bemutatásával egyes részeket, eszközöket mélységében is körüljár.

A számítási kapacitás növekedésének következtében a gépi látás napjainkban egyre elterjedtebbé válik, azaz a mérnöki gyakorlatban egyre több problémát oldunk meg a segítségével. Épp ezért fontos megismerni a létező módszereket, eszközöket, azok használatát, és a problémamegoldás menetét.

A dolgozatomban kitérek a markerfelismerés általános kérdéseire, különös tekintettel a létező markerek összehasonlítására, és a már létező módszerek összevetésére.

Ezen felül részletesen foglalkozok az OpenCV elnevezésű, bárki számára szabadon elérhető függvénykönyvtárral, és annak eszközeivel. Elemzem annak felépítését, szolgáltatásait, és felhasználási lehetőségeit.

A gépi látás módszereit az OpenCV-ben megtalálható függvényeket használva egy projekten keresztül mutatom be, mely célja egy előre meghatározott alakzat – úgynevett marker – követése. Ennek során részletesen bemutatok és összehasonlítok több szűrési és thresholdolási módszert is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.