Mozgó marker követése OpenCV segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A markerek használata rendkívül elterjedt különféle objektumok kamerás követésénél. Számos változatuk létezik, az egyszerű keresztektől az infravörös fényben látszókon keresztül a környezetbe olvadó, bonyolult mintázatúig.

A kisebb teljesítményű beágyazott rendszereken való futtatáshoz viszont nem elég a meglévő megoldások alkalmazása. Az ARToolkit, vagy a környezeti változásokra rendkívül robosztus SIFT, illetve SURF algoritmusok túl sok erőforrást igényelnek egy egyszerűbb típusú marker felismeréséhez. A szín alapú felismerésnél azonban környezetfüggetlenebb megoldásra volt szükség.

A saját detektáló algoritmus megírása volt a legcélravezetőbb megoldás. Hanyagol minden túl bonyolult, vagy feleslegesen hosszú megoldást. A függvények az elkerülhetetlenül nagyobb erőforrás igényű parancsok előtt lépcsőzetesen szűkítik a lehetséges markerek halmazát. Szűri a túl kicsi vagy túl nagyméretű objektumokat, a nem négy sarokpontos poligonokat. Végső lépésként a kevesebb erőforrás igényű mintavételezéssel azonosítja a marker keretét, illetve a belső struktúrát.

Az OpenCV könyvtárszerkezet számos függvénye segíti az objektum felismerést és a megtalált képrészletek követését. A szakdolgozat végső algoritmusa ezért az OpenCV 2.4.2-es, C++-os verziójában került implementálásra, számos előre definiált függvény felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.