Mozgókép-tömörítési eljárások vizsgálata háromdimenziós diszkrét koszinusztranszformációra alapozva

OData támogatás
Konzulens:
Belső Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A képminőség kulcsfontosságú kérdése a különféle mozgókép szolgáltatásoknak, mivel nagyban befolyásolja az élményt, amit a nézők átélnek, megtapasztalnak. Az információtechnológia fejlődésének köszönhetően lehetővé vált, hogy a korábban analóg módon rögzített videó felvételeket leváltsák a korszerű, digitális módon tárolt videók. Ez az átállás azonban újabb kihívást jelentett a szakembereknek, mivel a videó az addig megszokott tartalmakhoz (szöveg, kép, hang) képest hatalmas adatmennyiséget jelent, ezért szükséges volt kifejezetten videó tömörítésre optimalizált eljárásokat kifejleszteni, hogy a tárolás és hálózaton történő átvitel gazdaságos maradjon.

Diplomatervemben először összefoglalom az emberi látás alaptulajdonságait és a digitális videó tömörítés fejlődésének történetét, majd elmélyülök ennek egy speciális ágában, amely hagyományos mozgásbecslés és mozgáskompenzáció helyett 3D-s DCT-t használ. Sorra veszem ennek a fajta megoldásnak az előnyeit és hátrányait.

Végül megtervezek és implementálok egy 3D DCT-n alapuló videó tömörítési eljárást, melyet megvizsgálok különféle szempontok szerint.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.