Műemlék épület villámvédelmének megtervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Ez a szakdolgozat a Szentendrén található Vujicsics Tihamér Zeneiskola tető felújítás utáni villámvédelmének megtervezésével foglalkozik. Az épület több mint 100 éves, tetejének fedése fém burkolatú. A város életében jelentős szerepet játszik és történelmi, várostörténeti szempontból műemlék.

A dolgozat első részében részletezem a villámok kialakulásának körülményeit, azok fajtáit, tulajdonságait. Ezután a villámfigyelő rendszerekről és az ebből származó adatok fontosságáról, felhasználhatóságáról írok.

A második rész a jelenleg hatályos MSZ EN 62305 szabvány részeinek ismertetésével, a dolgozat szempontjából fontos pontok kiemelésével folytatódik.

Az elméleti alapok után következik az épület bemutatása, felmérése, annak tulajdonságainak ismertetése és az adatok alapján a kockázatelemzés elkészítése az R1, R2, R4 kockázati tényezők figyelembevételével.

Végül pedig az épület külső és belső villámvédelmének megtervezése következik, melyet felülnézeti tervvel és számításokkal, mérésekkel támasztok alá. A megtervezett elrendezés egy lehetséges helyes megoldás a sok közül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.