Műhold energia-szétosztó egységének komplex tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A diplomamunkám elkészítése során a BME-HVT Űrkutató Csoport munkájában vettem részt, ahol a European Student Earth Orbiter műhold energia-szétosztó egységének (PDU, Power Distribution Unit) tesztelésén dolgoztam. Dolgozatomban bemutatom a műhold főbb részegységeit, külön kitérve az energia szétosztó egységre. A PDU teszteléséhez a csoport tagjai által kialakításra került egy hardveres tesztkörnyezet, aminek a segítségével lehetőség nyílt a fedélzeti számítógéppel folytatott kommunikáció szimulációjára, tesztelésére. A munkám során ezzel a teszthardverrel dolgoztam.

Feladataim közé tartozott a tesztkörnyezet működtetéséhez szükséges szoftverek megírása, a hardveres egységek élesztésében való részvétel, valamint az elkészült rendszeren a szükséges tesztek elvégzése. A teszteket a munka előrehaladásának megfelelő fázisokban külön elvégeztem először az energia szétosztó egység folyamatosan fejlesztett prototípusán, majd a végleges nyomtatott áramköri egységen is.

A tesztek elvégzése után az elkészült rendszer kommunikációjának megbízhatóságát vizsgáltam. Méréseket végezve összehasonlítottam különböző soros kommunikációs technológiákat, ezzel minősítve a műholdon is alkalmazott megoldás hibatűrését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.