Műhold fedélzeti energiaellátás integrált vezérlőrendszere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A diploma dolgozat célja, hogy bemutassa az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold energiaellátó alrendszer (EPS, Electrical Power Subsystem) vezérlésének (PCU, Power Control Unit) fejlesztését, és a tervezett áramkört tartalmazó, nem sugárzás álló FPGA (Field-Programmable Gate Array) Total Ionizing Dose (TID) tesztjének előkészítését.

A TID sugárzás hatására a szilícium-dioxidban (SiO2) felhalmozódó töltések olyan hosszú távú változást okozhatnak a félvezető eszközökben, mint a nyitó feszültség eltolódása, a szivárgó áram növekedése és a kapcsolási sebesség csökkenése. A küldetés során várható maximális dózis 10krad(Si). A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár ilyen mértékű sugárzás mellett a COTS (Commercial-Of-The-Shelf) eszközöknél nagymértékű szivárgási áram növekedés figyelhető meg, a funkcionális hiba igen valószínűtlen.

A dolgozatban bemutatásra kerül az ESEO műholdat alkotó alrendszerek és hasznos teher, valamint részletesen tárgyalva lesz az energiaellátó alrendszer felépítése is. Az általános projektismertetés után a PCU áramkör iránt támasztott követelmények, és a választott alkatrészek kerülnek ismertetésre. A felvázolt követelményeket kielégítő rendszer felépítése és a rendszert alkotó alkatrészek és áramkör tervek tesztelése a dolgozat harmadik fejezetében kerül bemutatásra. A dolgozat a tesztrendszer és a tesztmetodika bemutatásával zárul.

A kidolgozott kísérlet célja, hogy igazolja azt a feltevést, hogy a flash technológiára építő, nem sugárzásálló ProASIC3 A3P600 FPGA űrbéli környezetben is alkalmazható. A kísérlet elvégzéséhez egy olyan tesztrendszer kialakítása szükséges, amellyel nyomon követhető az FPGA degradációja és a funkcionalitásának változása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.