Műhold fedélzeti kommunikáció hibavédelme

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozat készítése során az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) ESEO (European Student Earth Orbiter) projektjén dolgoztam, melynek célja egy teljes műhold elkészítése és pályára állítása. A projektben részt vesz a BME űrkutató csoportja is, ahol a műholdon helyet kapó egyik kísérletet, valamint az energiaelosztó rendszert (Power Distribution Unit, PDU) fejlesztik.

Megismerkedtem az ESEO műhold felépítésével, funkcionális alrendszereivel és a payload részét képező kísérletekkel. Megismerkedtem a műhold energiaelosztó rendszerének felépítésével és működésével, a fedélzeti számítógép és a PDU közötti kommunikációs protokollokkal. A munkám során a kommunikáció tesztelésével foglalkoztam.

Az űrbéli környezet és a műhold egyéb rendszerei miatt a kommunikációs vonalakat jelentős zavaró hatások érik. Feladatom volt olyan módszerek megismerése, melyekkel megelőzhetők az ezen zavarok hatására fellépő hibák, vagy észlelhetők a már bekövetkezett hibák.

Megismertem a hatékony hibamegelőzésre használható alacsony feszültségű differenciális jelvezetést (Low Voltage Differential Signaling, LVDS). Megismertem a műholdi alkalmazásoknál használatos hibadetektáló módszereket, különösképpen a Cyclic Redundancy Check (CRC) alapú hibaellenőrzést, annak matematikai alapjait, hardveres és szoftveres megvalósításának módszereit, valamint a hatékonyságot leginkább befolyásoló generátor polinom kiválasztásának módját. Megismertem a lineárisan visszacsatolt léptető regiszter (Linear Feedback Shift Regiszter, LFSR) felépítését és CRC generálásra és ellenőrzésre használható alkalmazását.

Megismertem a PDU tesztelésére összeállított test setup felépítését és működését, valamint az üzenetek küldésére és fogadására írt PC programot. A műhold start időpontjának előre hozása miatt a program CRC alapú hibaellenőrzésre való felkészítését nem egyedül végeztem. A módosítások elvégzése után részt vettem az elkészült PDU egység kommunikációjának tesztelésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.